Att skala räkor är ingen konst!

skala räkor hemma
Men hur gör man egentligen för att skala räkor? Många drar sig för att skala räkor av den enkla anledningen att är jobbigt och att man inte upplever sig få någon möda för besväret.

Men när man väl lärt sig hur man gör och fått in lite teknik är det faktiskt ganska roligt! Att sitta med ett glas vitt vin i solnedgången på någon hamnkrog och äta räkbuffé är för många en romantisering av svensk sommar! Men innan du når dit måste du först lära sig hur man skalar dom små rackarna!
Skala räkor enkelt.

Så här gör du för att skala räkor

  1. Börja med att ta tag i kroppen på räkan
  2. Vrid av huvudet på räkan genom att ta ett stadigt grepp med tummen och pekfingret runt huvudet.
  3. Vrid om kroppen så kommer huvudet att följa med av.
  4. Placera tummen och pekfinger så att du greppar benen och ryggen och dra runt ett varv. Nu lossnar större delen av skalet
  5. Ta tag i räkköttet som sticker ut ifrån stjärten och dra sedan i stjärten så trillar resten av skalet av!

Svårare än så är det inte! Med lite träning kommer du bli en riktig hejare på att skala räkor!

Men passa dig! Blir du för bra på att skala räkor så kommer det utnyttjas hejvilt på middagar och släktträffar när den skalade räkan ska fram på bordet i olika matanrättningar!

Det finns självklart flera skolor när det kommer till att skala räkor. En annan variant är att man börjar med kroppen och stjärten och avslutar med huvudet. Men det är helt en smaksak! Kom igång med våra fem steg och när du börjar få kläm på processen kan du i så ifall testa om det är lättare att ta huvudet sist.

När du känner att du bemästrar räkskalning kan du försöka dig på att skala med en hand!

Detta är dock inte det lättaste men en utmärkt utmaning om du vill liva upp stämningen på räkfesten!

I gamla vett och etikettböcker kan man läsa om hur man skalar räkor med kniv och gaffel
. Men vem vill sitta på en sån middag? Det kanske är roligt först försöket men sedan måste det vara en pina! Men o andra sidan måste det bli billigt eftersom man slipper köpa så mycket räkor!

Ska man ta bort “bajssträngen” när man skalar räkor?

En del hävdar att man ska ta bort ”bajssträngen” som det så angenämt heter. Vill man göra det är det bara att pilla upp den mörka strängen längs med räkans rygg och dra bort den. Det är dock inte nödvändigt på köpta räkor. Det är på kräftor man brukar ta bort “bajssträngen” & många blanda ihop detta.

100 g skalade räkor motsvarar ca 84 kcal, 18 g protein, 0,8 g fett, 0,8 g kolhydrater.

Läs mer om frysta räkor eller tina räkor.

Se hur det går till när man maskinskalar räkor