Tina räkor är ingen konst

Det är inte alltid man har tillgång till färska räkor. Som tur är har frysarna ett brett utbud i de flesta butiker. Men hur gör man då för att tina räkor? Nedan listar vi vilka metoder som finns och vilka fördelar och nackdelar de olika metoderna har. Det som skiljer de olika tillvägagångssätt överlag är att det skiljer väldigt mycket på smak och konsistens beroende på hur man bär sig åt.

Tina räkor i rumstemperatur (rekommenderas)

Ta ut räkorna ur frysen och lägg dem på hushållspapper så att de tinar naturligt. Detta tar ungefär 45 till 60 minuter. Fördelen med denna metod att tina räkor behåller all sin goda smak och naturliga konsistens.

Tina räkor i kylskåp (rekommenderas)

Ta räkorna ifrån frysen och placera påsen i en djupskål i kylskåpet. Denna metoden tar ett par timmar men fördelen med att tina räkor i kylskåp är att man kan förbereda sig redan dagen innan. Dessutom kommer räkornas naturliga smak och konsistens bevaras.

Tina räkor i mikron (rekommenderas inte)

Har man bråttom går det alltid att tina räkorna i mikron. Öppna påsen, häll upp alla räkor på ett fat och stoppa in allt i mikrovågsugnen. Sätt på ett par minuter i taget och testa dig fram. Fördelen med denna metoden är att det går väldigt fort. Nackdelen är att en del av räkorna kommer att tillagas så att de blir lite sega. Men det går att klara sig relativt bra om man har på låg effekt och hela tiden håller koll.

Tina räkor under spolande vatten (rekommenderas inte)

Det går också att tina räkor genom att lägga dem i en sil och spola dem i varmt vatten. Denna metoden går väldigt fort men nackdelen är att räkorna förlorar mycket om inte all sin smak.

Tina räkorna i en påse i vatten (rekommenderas)

Ett annat alternativ är att ta räkorna och lägga dem i en plastpåse. Sedan lägger man plastpåsen i diskhov som man fyllt upp med kallt vatten. Detta är ett bättre sätt än att spola räkorna då de behåller sin smak men tidsmässigt är skillnaden inte stor emot att tina den i rumstemperatur. Det tar omkring 40 minuter.

Tina räkor i ugnen

Ytterligare ett alternativ till att snabbare tina räkorna är att använda sig av ugnen. Sprida helt enkelt ut räkorna på en plåt och stoppa in den i ugnen. Om det går, sätt enbart på ungsfläkten. Alternativt det lägsta temperaturen som går samt ha luckan lite på glänt. Håll sedan koll, det går fort.. (10-15 minuter)

Läs mer om frysta räkor eller att skala räkor.